[Liga prvakov] Manchester United proti Galatasaray


Vse, kar je treba vedeti pred sredino tekmo Lige prvakov med Manchester Unitedom in Galatasarayem o turškem prvaku Galatasaray.

Po treh letih razočaranja med letoma 2009 in 2011 (vključno s končnim 8. mestom v ligi v sezoni 2010/11) je okrepljeni Galatasaray ponovno uveljavil svoje ime lansko sezono z osvojitvijo turškega prvenstva. Pod taktiko izkušenega Fatiha Terima bo Galatasaray poskušal vstopiti v izločilne boje Lige prvakov. Ena stvar je zagotova: nasprotne ekipe ne bodo uživale v svojih izletih v Istanbul vedoč, da jih tam čaka zelo sovražen sprejem; še posebej to velja za United, ki je že doživel poln srd navijačev Galatasaraya in turške policije na obisku Istanbula leta 1993. Najboljši uspeh v ligi prvakov: četrtfinale v sezonah 1993/94 in 2000/01.

Stadion: Galatasaray se je leta 2011 preselil iz kultnega Ali Sami Yen na novi stadion Turk Telecom Arena, ki ima kapaciteto 52.652 sedežev. Še vedno zgleda, da bo zastrašujoč stadion za Unitedove igralce: drži namreč Guinnessov rekord za »Najglasnejše navijanje na športnih stadionih«; marca lani so namreč izmerili 131,76 decibelov

Zvezdniki: Domači uspeh Galatasaraya je bil zgrajen na neprepustni obrambi na čelu z odličnim češkim centralnim branilcem in bivšim kapetanom Tomašem Ujfalušijem. Pri 33 letih je Ujfaluši izkušen nogometaš, ki je bil uspešen že pri Florentini in Atletico Madridu; z njimi je v sezoni 2009/2010 osvojil tudi Ligo Evropo, kjer je bil pomemben član igre. Posebno omembo si zasluži tudi urugvajski vratar Fernando Muslera, brez njegove pomoči Urugvaj ne bi dosegel presenetljive uvstitve v četrtfinale Svetovnega prvenstva 2010 v Južni Afriki. Lani je 19-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. V zvezni vrsti igra Brazilec Felipe Melo, ki je lani v svoji prvi sezoni prispeval 12 golov, potem ko ga prejšnjo poletje Galatasarayu posodil italijanski velikan Juventus.

Znani obrazi: V Galatasarayu je kar nekaj igralcev, ki so že igrali angleških klubih. Milan Baroš in Albert Riera sta igrala za Liverpool, švedski napadalec Johan Elmander (lani za Galatasaray 12 golov) pri Boltonu, Emmanuel Eboue pa je 7 let igral za Arsenal.

Trener: Fatih Terim že tretjič trenira Galatasaray v svoji karieri in je nekakšna klubska legenda, saj jih je povedel do 4 zaporednih naslovov turškega prvaka (med sezonama 1996/97 in 1999/2000) in nato vrnitev v prejšnjem poletju, kjer je klub popeljal do 18. domače prvenstvene lovorike, s čimer se je klub po številu izenačil s svojim rivalom Fenerbahčem. V svoji karieri je vodil še Florentino in AC Milan, kakor tudi bil dvakrat selektor turške nogometne reprezentance.

1 na 1: United se je z Galatasarayem v evropskih pokalih srečal štirikrat, a proti turški ekipi nima dobrega rezultata, zmagal je namreč le enkrat (septembra 1994 je bilo 4:0) in zaradi pravila gola v gosteh bil izločen v Evropskem Pokalu sezono 1993/94 (domača tekma 3:3, povratna 0:0). Ta tekma je tudi znana po sovražnem sprejemu turških navijačev Unitedu, ki so izobesili zdaj že zloglasni transperent »Welcome to Hell«.