Odzivno spletno oblikovanje


Odzivno spletno oblikovanje ali po angleško responsive web design je način oblikovanja spletne strani na tak način, da spletna stran samodejno prilagodi svojo obliko glede na širino brskalnika, s katere pregledujemo spletno stran. Glavni razlog za razmah pristopa je v velikem številu naprav, s katerimi se da pregledovanje spletnih strani in ki imajo različno širino zaslona (od pametnih telefonov, do tablic in običajnih zaslonov). Povedano drugače, prednost odzivnega načina spletnih strani je, da ni potrebno izdelovati posebej mobilne strani za neko namizno različico le-te.

Vir: Wikipedia

Glavne točke takega oblikovanje so:

  • uporabe značk @media v CSS, s katerimi lahko prepišemo oblikovna pravila za točno določen element, ko širina spletne strani zadošča pogoju (vse skupaj se naredi v isti datoteki).
  • prilagodljivi postavitvi, ki temelji na mreži.
  • prilagodljivih slikah in medijih, kar dosežemo preko dinamičnega spreminjanja velikosti v CSS-ju.

Glede oblikovanja takih spletnih strani mi je hitro v oči padlo ogrodje skeleton, ki poleg zgoraj opisanega koncepta poskrbi tudi za osnovno tipografijo (pisave, obrazci) in ga priporočam.

Tudi tale stran je odzivna. Spremembe postavitve lahko opazujete s spreminjanjem širine okna brskalnika ali pa jo obiščite preko mobilnega telefona enkrat v pokončnem položaju ter nato še v ležečem.