Start meni v Windows 8


Microsoft je v svojem Windows 8 opustil start meni in namesto tega uvedel start zaslon. To meni nikakor ni všeč, pa ne zato, ker ne bi maral sprememb, ampak zaradi tega, ker je start zaslon namenjen predvsem tistim, ki najnovejši Microsoftov operacijski sistem uporabljajo na tabličnih računalnikih in ker start zaslon razmeče nameščene programe po celem zaslonu in postane na koncu vse skupaj nepregledno.

Na srečo na internetu obstaja že kar nekaj programov, ki imitirajo start meni. Popularna spletna stran lifehacker v svojem članku How to Bring the Start Menu Back in Windows 8 predstavi 3 njim najboljše programe, ki v Windows 8 prinesejo nazaj to nadvse uporabno funkcionalnost.

Izgled programa Start8 s privzetimi nastavitvami.

Odločil sem se preizkusiti prvi predlog (Start8) in program me je zares navdušil s svojo funkcionalno in oblikovno podobnostjo start meniju iz Windows 7 + oblikovno se zlije tudi s podobo Windows 8. Poleg tega pa je program tudi prilagodljiv (izgled menija – ostri robovi, zaobljeni, preklapljanje med start menijem in star zaslonom, pomanjšanje/povečanje ikon, povezave do katerih map naj bodo na desni strani menija).

Zelo všeč pri njem mi je tudi to, da onemogoči privzeto povezavo – pomik z miško proti levemu spodnjemu kotu – na začetni Start zaslon, do katerega se lahko po novem dostopa preko pripete ikone v novem start meniju in da je možno nastaviti, da se ob ponovnem zagonu po prijavi v sistem prikaže Namizje in tako ni potrebno v start zaslonu klikniti na ploščico za dostop do Namizja.