Brackets: urejevalnik kode


Brackets je odprotokodni urejevalnik kode, ki je namenjen spletnemu razvijanju, narejen pa je s pomočjo spletnih standardov (HTML, javascript in CSS). Sam sem pri spletnem razvoju zagret uporabnik Sublime Text urejevalnika, a ker Brackets vsebuje kar nekaj funkcij, ki jih Sublime Text vsaj privzeto ali pa sploh ne vsebuje, mi je hitro postal všeč. V tem zapisu bom na kratko predstavil 2 najbolj zanimivi.

Najbolj zanimivo pri Brackets se mi zdi hitro urejanje (quick edit), ki omogoča da za posamezen element uredimo stil, brez da bi preklopili na iz HTML na CSS datoteko (inline editor) – pravilo za želeni element, ki ga lahko tudi spreminjamo, se namreč pokaže kar med html kodo.

V primeru na sliki sem kliknil na besedo "bar", z aktiviranjem bližnjice pa se mi je odprl stil za izbrani razred.
V primeru na sliki sem kliknil na besedo “bar”, z aktiviranjem bližnjice pa se mi je odprl stil za izbrani razred.

Naslednja super funkcija je predogled v živo (live preview), ki je za spletnega razvijalca kot mokre sanje. 🙂 Mislim, da mi ni potrebno razlagat, kaj dela. Dodal bi le to, da je za uporabo funkcije potrebno imeti Google Chrome, za predogled pa lahko nastavimo HTML datoteko ali pa datoteko, ki se nahaja na strežniku. V predogledu se označi, kateri element trenutno urejamo, če pa to počnemo v CSS pa se označijo vsi elementi, za katere stil velja. Javascript koda se sicer pojavi šele ob naslednjem shranjevanju.

Preogled v živo
Preogled v živo

Tako kot Sublime Text je tudi Brackets mogoče razširiti z dodatki. Ker je napisan s spletnimi standardi, to pomeni da je za razvoj dodatkov dovolj le znanje iz HTML, CSS in javascripta. V upravitelju dodatkov se nahaja pester nabor uporabnih dodatkov, še več dodatkov pa se najde na uradnem wikiju urejevalnika.

javascript-yo-dawg