Vizualizacija statistike nogometne tekme


Pri Infostrada Sports, nizozemskem podjetju, ki se ukvarja s športno statistiko, so razvili inovativen način podajanje statistike nogometne tekme. Gre za vizualno predstavitev, ki prikazuje, katera ekipa je imela pobudo oziroma kakšno je bilo razmerje moči ekip v nekem trenutku tekme.

Vizualizacija statistike predstavljajo streli, priložnosti za gol, prosti streli, kot tudi koti, kartoni, kazenski streli (tudi zgrešeni). Črta predstavlja relativno ravnovesje igre, bloki barv ekipe pa predstavljajo absoluten seštevek omenjenih statističnih podatkov ekipe zadnjih 10 minut.

Za primer si bom vzel včerajšnjo tekmo med Belgijo in ZDA (osmina finala svetovnega prvenstva Brazilija 2014), ki se jo končala “šele” po podaljšku z 2:1 za Belgijo. Sodeč po statistiki, zasluženo!

belgiumvusa
Vir: infostradalive.com

Na zgodnji polovici vizualizacije je prikazana statistika Belgije, na spodnji pa od ZDA. Takoj se vidi, da je Belgija skozi celotno tekmo bila boljša ekipa, a nekako ji ni uspelo zaključiti tekme že po rednem delu (po zaslugi odličnega ameriškega vratarja Tima Howarda). Prvih 15 minut je popolnoma pripadalo Belgiji, saj je črta, ki predstavlja relativno ravnovesje igre, popolnoma na vrhu Belgije, pri ZDA pa vidnega nobenega bloka. ZDA je skozi tekmo sicer 6-krat prevzela pobudo (črta se na vizualizaciji pomakne na njeno stran).