Nameren poraz Avstralcev


Prispevek začenjam s povzetkom tekme med Avstralijo in Angolo. Bodite pozorni na napade Angole ter kako jih Avstralci niti ne poskušajo pokrivati/preprečiti koša.

Po videu sodeč ter po ne-igranju dveh najboljših posameznikov Avstralije zame ni dvoma, da poraz Avstralcev proti Angoli ni nič drugega kot nameren poraz, da bi se tako izognili morebitnemu četrtfinalu proti ZDA. To sicer ni pošteno, ampak zato je kriv predvsem sistem tekmovanja, ki to dopušča. Zato naj se spremeni sistem!

V angleški 1. nogometni ligi na primer so na zadnji tekmovalni dan sezone vse tekme odigrane istočasno ravno zato, da se poskuša preprečiti takšno vrsto dogajanja. Nekaj takega bi lahko naredili tudi za zadnji krog tekem v posamezni skupini.

Druga rešitev, ki je bolj radikalna od prve, pa je zmanjšanje števila udeleženk ter igrati takoj na izločanje. To bi poleg tega, da kalkulacije ne bodo več možne, pomenilo tudi to, da na tekmovanjih ne bi več gledal tekem, kjer se med sabo pomerita dva eksota. Tekmovanje bi bilo krajše in bolj kvalitetno in gledljivo.

Svetovna košarkarska zveza bi sicer Avstralijo lahko tudi diskvalificirala zaradi namernega poraza. Tako kot je to storil mednarodni olimpijski komite na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu v primeru reprezentanc badmintona iz Kitajske, Indonezije in Južne Koreje, ki so si z namernimi porazi hotele izboriti lažje nasprotnike.