Urejanje besedil v okolju Latex


Velika verjetnost je, da ko greš študirat na fakulteto za računalništvo in informatiko, da že kmalu od profesorjev slišiš, da je zaželeno, da je diplomska naloga na koncu študija napisana v okolju Latexa. Ker večina študentov do takrat verjetno zelo dobro pozna priljubljeni urejevalnik besedil Word od Microsofta, to povzroči kar nekaj nelagodja in skrbi, češ “Zakaj bi se jaz učil nekaj, kar lahko odlično naredim v Wordu”.

No, vsaj tako izkušnjo sem imel jaz, ko sem prvič slišal za Latex. Prvič sem ga uporabljal v prvem letniku v okviru predmeta “Uporabna programska oprema” ((Ali nekaj podobnega. Predmeta verjetno ni več v načrtu študija, ker se je izvajal v starem, pred-bolonjskem programu.)), kjer smo se seznanjali z osnovami raznih odprtokodnih rešitev, ki nam bojo tekom študija prišle prav (npr. Linux, OpenOffice in seveda tudi Latex). Latex sem intenzivnejše začel uporabljati pri pisanju poročil pri predmetih v 4. letniku, saj je bilo to nujno in takrat je bilo verjetno prvič, ko sem po malem na svoji koži začel spoznavati njegove prednosti. Poleg prvotnega namena pisanja poročil v Latexu (predstavitev metod, rezultatov, mnenj pri opravljeni domači nalogi) je bil namen tega tudi, da se študentje navadimo na Latex.

Glavna posebno Latexa je, da v nasprotju z Wordom, kjer vizualno dobiš takojšen rezultat, kako bo izdelek zgledal, pa pri Latexu izgled dokumenta napišeš ((Na primer, če želiš Tole besedilo je odebeljeno, moraš napisati \textbf{Tole besedilo je odebeljeno}.)) in pričakovani izgled dobiš šele s prevajanjem dokumenta. Latex se veliko uporablja pri ustvarjanju znanstvenih člankih.

Šele pri pisanju obsežnega dela, kot je diploma spoznaš, kako priročen je Latex. Diplomske naloge namreč nisem pričel pisati s praznim dokumentom, ampak na podlagi vzorca diplomske naloge. Vanj je bilo potrebno le zamenjati vzorčno besedilo s pravim besedilom ((Priznam, da lahko to narediš tudi v Wordu, a je tam večja verjetnost, da obliko pokvariš.)), ga razdeliti na poglavja/sekcije/sezname/oštevilčenja, za tehnični del diplome pa je bilo že poskrbljeno (pravilno številčenje strani, oblika naslovnice, izjave in poglavja se začnejo na lihih straneh, bibliografija, skladnost s standardom).