Prosti pad človeka z nadzvočno hitrostjo


Včeraj je Felix Baumgartner skočil z višine 39.000 kilometrov, njegov prosti pad je trajal slabih 38.000 kilometrov oziroma okoli 4 minute in 15 sekund, še približno 5 minut pa je porabil za pristanek na Zemlji. Prebil je zvočni zid in njegova najhitrejša nadzvočna hitrost je bila 1,24 macha – 1.342 km/h. S tem pogumnim podvigom je postavil kar nekaj rekordov (najvišji polet z balonom, najvišja višina prostega pada,…).

Njegov podvig je spremljalo na milijone ljudi po vsem svetu tako preko TV sprejemniki in preko interneta. Spletni video servis Youtube (kjer je bilo moč gledati v živo) je zabeležil rekordno število “gledalcev, še preden je skočil. Končno število je bilo 7,3 milijonov. Prenašanje v živo je bilo zamaknjeno za 20 sekund za primer nepredvidljive situacije.

Upam, da se bodo tehnični podatki, ki jih je akcija prinesla, uporabili v koristne namene (v mislih imam izboljšanje varnosti vseh, ki delajo visoko v zraku) in bo potem imel ta skok večji pomen, kot pa le preseganje mej človeških zmogljivosti. Zagotovo se bo o tem govorilo še kar nekaj časa, dokler znanstveniki ne analizirajo podatkov in v javnost servirajo kakšnih zanimivih rezultatov.