Na Dugi otok za 1. maj


Letos sem prvomajske praznike preživel nekje drugje kot doma ali na kakšnem slovenskem hribu – v hrvaški Dalmaciji na Dugem otoku. Otok je s trajektom oddaljen uro in pol od Zadra, nahaja se zahodno od Ugljana in Pašmana ter severno od Kornatov. Velja za prvinskega, saj na njem ni množičnega turizma, kljub svoji velikosti pa skupaj z bližnjim otokom šteje le 13 naselij. Jaz sem to prvinskost doživel tudi tako, da je bilo potrebno varčevati z vodo, saj jo na otoku primanjkuje + to, da še pitna ni bila :).

Morje ob tem času seveda še ni imelo zaželene temperature za kopanje, je bilo pa vreme s poznopomladanskimi temperaturami idealno za rekreacijo. Nasploh me je presenetilo, ko sem videl toliko zelenja na otoku, saj sem do sedaj na hrvaško obalo vedno prihajal v poznih julijskih dnevih, ko je bila vročina na vrhuncu in površje ožgano.

Dugi otok si v prihodnosti želim še velikokrat obiskati, sploh v tem času, ko otok zeleni in cveti, nikjer ni nobene vročine – najvišje popoldanske temperature so se gibale okoli 25°C, od narave pa mi je najbolj ostalo v spomin naravni park Telaščica, skoraj glavna atrakcija otoka in bi bil greh, če bi si ga ne ogledal. Nahaja se na skrajnem jugu otoka, na jugu park meji na Narodni park Kornati, na zahodu parka pa se iz morja vzpenjajo visoki klifi.

Na Dugem otoku je prisotnih veliko Slovencev, med drugimi sem v glavnem mestu otoka Sali opazil znanega slovenskega športnika Dejana Zavca, stanovali pa smo v apartmajih Vrtli v vasici Žman, ki jih oddajajo Prekmurci. Če imate namen preživeti dopust na Dugem otoku, vam omenjene apartmaje priporočam.