Neskončno drsenje po spletni strani


Zadnja spletna muha, ki me je navdušila, je koncept neskončnega drsenja po spletni strani. Ideja koncepta je, da uporabnik namesto uporabljanja klasične navigacije po straneh pritisne na povezavo, ki naloži vsebino naslednje strani kar na dno povezave (to je seveda lahko storjeno tudi samodejno, na primer v primeru, ko obiskovalec spletne strani z drsnikom doseže dno te strani).

Zadeva ima za navadnega uporabnika prednost v tem, da mu ni potrebno klikati povezave na naslednjo stran. Bolj tehnično gledano, pa nalaganje točno določenega dela spletne strani zmanjšuje pasovno širino, saj ni potrebno nalaganje celotne spletne strani še enkrat (v primeru bloga se glava, noga strani in stranske vrstice naložijo le enkrat). Priporočljivo je za tiste, ki imajo počasnejšo internetno povezavo. Podpora na WordPress.com za neskončno drsenje celo pravi, da ljudje preberejo več zapisov z omogočeno funkcijo kot brez nje ((en.support.wordpress.com/infinite-scroll/#disabling-infinite-scroll)).

Na internetu obstaja že veliko dodatkov, napisanih v javascriptu in ki omogočajo neskončno drsenje. Sam sem uporabil eno od implementacij v jQueryju in zraven poskrbel še za integracijo z WordPressom (kot dodatek – tudi teh se najde na spletu kar nekaj). Datoteko ((dl.dropbox.com/u/1060289/Infinite-Ajax-Scroll-for-Wordpress.rar)) prenesite in jo odpakirajte v plugins direktoriju. Da bo dodatek delal, pred njegovim aktiviranjem odprite še datoteko options.ias.js v odpakirani mapi in tam nastavite selektorje glede na vašo stran po navodilih na tej strani (iz katere sem si tudi sposodil implementacijo).